Kollegastøtte
Kollegastøtte er et organisert lavterskeltilbud for mental ivaretakelse. Personell som utøver kollegastøtte i praksis kalles kollegastøttere.
Kollegastøttere er utpekte personer ved skvadronene (avdeling) som har grunnleggende kompetanse innenfor mental ivaretakelse ved belastende situasjoner eller hendelser.
For å forstå begrepet mental ivaretakelse i en luftoperativ kontekst, legges noen premisser til grunn.
- Luftoperativt personell antas å være robuste personer som mestrer hverdagen sin på en god måte.
Dette betyr at de under normale omstendigheter mestrer jobbmessige krav og fungerer i det sosiale miljøet ved arbeidsplassen.
Vi kaller dette mennesker i balanse. Mennesker i balanse opplever at det generelt sett er samsvar mellom kravene som de opplever i hverdagen og ressursene de har tilgjengelig for å mestre kravene.
- I løpet av yrkeslivet er det normalt at mennesker opplever belastende hendelser eller situasjoner som førere til at totalbelastningen midlertidig overgår individets ressurser til å mestre situasjonen.
Mennesket er i ubalanse. Et menneske som er i ubalanse vil tenke, føle og oppføre seg annerledes enn når det er i balanse. Disse endringene kan ha konsekvenser for operativ evne.
- Normalt vil de fleste mennesker finne måter å gjenvinne balansen i eget liv.
- Kollegastøttetiltak kan bidra positivt i prosessen med å gjenvinne balansen i eget liv.
Mental ivaretakelse er tiltak utført av kollegastøttere (eller andre) for å hjelpe mennesker å gjenvinne balansen i eget liv etter en akutt hendelse eller mental belastning over tid.
Tiltakene som utføres baserer seg på prinsipper for psykologisk førstehjelp.